top of page

"1000 piskeslag" på norsk

Nå er oversettelsen av et utvalg av Raif Badawis artikler sluppet på norsk. Sammen med Linda Kjosaas har jeg holdt på med et intrikat tekstpuslespill - siden boka består av notater som Badawis kone hadde klart å redde ut fra PCen hans. Badawi selv sitter fremdeles fengslet i Saudi Arabia for å motta 1000 piskeslag som straff for sine regimekritiske tekster - og nå kan alle nordmenn som ikke leser arabisk også få en direkte forståelse av Badawis meninger, og hva han skal straffes så inhumant for. Knut Nærum har skrevet det norske forordet.

1000 piskeslag er til salgs hos Gyldendal nå, og Aftenpostens Ingeborg Senneset har allerede rukket å skrive en flott instagram-anmeldelse: «Den jeg ser i speilet, er en spinkel mann som på mirakuløst vis overlevde femti piskeslag mens han var omringet av en gruppe mennesker som gledet seg over å se smerten i ansiktet hans […]. Først ble jeg dømt til døden for frafall fra islam, så mildnet de straffen til ti års fengsel, tusen piskeslag og en klekkelig bot på en million riyal (ca. 2,5 millioner norske kroner). Det tok meg tre år å skrive disse artiklene. Jeg ble pisket, og kona og våre tre barn ble tvunget til å forlate hjemlandet. Familien og jeg ble utsatt for all denne lidelsen bare fordi jeg sa det jeg tenkte, på grunn av ordene i denne boken.»

Fra Raif Badawis forord, i hans nylig utgitte bok. Sjelden kan et så lite verk ha hatt en så stor pris – eller verdi. Anbefales."

Jeg er hjertens enig! Anbefales på det sterkeste.

Etter å ha jobbet med Badawis tekster slo det meg hvor konservativt muslimsk han argumenterer. Badawi rettferdiggjør liberalismen så og si alltid med grunnlag i sin egen islamske tro. Jeg undret meg over hvordan det saudiske regimet kunne dømme en mann til døden for blasfemi på det grunnlaget. Så gikk det opp for meg: Dét skremmer naturligvis vettet av dem. En mann som potensielt sett kan få befolkningen til å tørre å velge selv - uten at de føler at de må si fra seg troen sin.

Det er Badawis viktigste budskap: Alle må ha rett til å velge selv, og ingen har rett til å komme med ferdige løsninger for hvordan andre skal leve sine liv.

Vibeke Koehler

bottom of page